3 april 2019

Balanceren tussen werk en mantelzorg. Hoe doe ik dat?

Je werkt met veel plezier. Maar je merkt dat je ouders fysiek en mentaal minder worden en dat ze je aandacht nodig hebben. Of je biedt zorg aan je partner, je kind of ander dierbaar persoon. Op een gegeven moment kom je voor de vraag te staan hoeveel hulp kan ik bieden? Want de ondersteuning gaat je steeds meer tijd en energie kosten. En naast de praktische zaken, raakt het je emotioneel om een dierbare achteruit te zien gaan. Je gaat steeds meer merken dat het ten koste gaat van je eigen leven en van invloed is op jouw prestaties op je werk. Het kan je een schuldgevoel geven zowel naar je werk als naar de persoon die je verzorgt. Je doet het naar jouw idee nergens meer goed genoeg.

Hoe hier de balans in te vinden is voor ieder heel persoonlijk. Er zijn geen regels voor. De ene persoon wil en kan meer zorg geven dan de ander. Vergelijk je dus niet met een ander, maar doe wat voor jou passend is. Voorkom dat je overbelast raakt, want dat doet niemand goed. Al doende zal je hier in steeds meer je eigen weg gaan vinden. En weet dat je niet de enige bent. Er zijn veel mensen, die voor dit dilemma staan.

Ik geef je 3 tips om in balans te blijven.

Praat erover
Maak zowel privé als op het werk bespreekbaar waar je mee worstelt. Je collega’s zullen meer begrip hebben wanneer je moe bent of dingen moet regelen. Je hoeft niet in details te treden, maar kan wel de grote lijnen aangeven. Praat er over met je leidinggevende. Vaak zijn er regelingen waar je gebruik van kan maken. Ook je vrienden zullen meer begrip hebben als je deelt waar je mee zit. Ze kunnen aandacht hebben voor je situatie, tips geven en je het gevoel geven dat je er niet alleen voor staat.

Vraag om hulp
Een stap verder dan praten is om concreet hulp te vragen. Je hoeft niet alles zelf te doen. Zet jezelf over de schroom heen. Je zult merken dat mensen in je omgeving je graag willen helpen. Zet op een rijtje waar je hulp voor kan gebruiken. Als je een concrete vraag stelt zullen mensen sneller inspringen. Je kunt ook denken om vrijwilligers in te schakelen. Daar zijn verschillende netwerken voor. Of schakel de thuiszorg in of andere hulpverleningsinstanties. Op internet zijn deze goed te vinden.

Neem eigen tijd
Juist in deze situatie is het belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. En juist nu schiet dit er makkelijk bij in. Je kunt het alleen volhouden als je genoeg energie hebt. Dus neem tijd voor ontspanning en verwen jezelf. Maak een lijstje waar je energie van krijgt, waarvan jij weer van oplaadt. En plan minimaal 1 keer per week een activiteit van dit lijstje.

Wil je een afspraak maken om verder te praten of meer informatie mail dan naar info@karindebeercoaching.nl of bel 06 – 218 42 666.