14 juli 2016

De zomer! Tijd om los te laten?

In mei had ik vakantie op Vlieland. Prachtig weer en als ik nu de vakantiefoto’s bekijk, lijkt het of ik op een bounty eiland was! Schitterend waren ook de meeuwen in de lucht. Zwevend op de luchtstroom. En ik dacht: dit is het ultieme voorbeeld van loslaten en meegaan op de stroom. Ik kon er niet genoeg van krijgen om er naar te kijken. Het lijkt zo vanzelfsprekend. In de dagelijkse praktijk is het toch helaas anders. Gedachten belemmeren mij om te doen wat ik graag wil. Ik wil lekker in de zon zitten. Een stemmetje zegt dat dit niet mag, omdat ik dit niet nuttig is. Zo kunnen jouw gedachten je belemmeren in het nemen van stappen naar een andere baan of wie jij bent onbevangen de ruimte te geven.

Zou de zomer ons kunnen helpen, want tijdens de vakantie hoeven we even niets…toch? ‘Laat het los’. We zeggen het zo makkelijk. Maar het is geen trucje. Je kunt het niet forceren. Je hart moet er aan toe zijn om de beslissing te nemen om een patroon of overtuiging die je niet meer dient los te laten. Het lijkt op een sprong maken van de hoge duikplank in het zwembad. Het vraagt moed om te springen, want het is ongewis wat de uitkomst is: kom ik goed terecht of niet? Je innerlijk vertrouwen helpt je om de sprong te wagen en te weten dat het goed voor je is.

Oefening in loslaten en overgave

We kunnen oefenen in het besluit om los te laten en mee te gaan op de stroom. Alles begint met kleine stapjes. De zomerperiode zit vol momenten om te oefenen, want ongemerkt zitten we vast in allerlei dagelijkse patronen. Ook de manier waarop we vakantie vieren: ‘We doen altijd jam op ons stokbrood’. Doorbreek eens een aantal van je gewoontes. Ga eens op een andere stoel zitten. Sta op vakantie om 6.00 uur op in plaats van uit te slapen. Ga fietsen in plaats van wandelen. Slaap eens in de tuin in plaats van je bed. Neem de trap in plaats van de lift. Volg je ingevingen en denk er niet teveel bij na. Het is leuk om het samen met anderen te doen. Ontdek hoe verfrissend loslaten kan zijn en hoe het helpt om te ontspannen.