8 januari 2019

Durf jij voor je kwaliteiten uit te komen?

Als ik je vraag waar jij goed in bent, of wat jouw kwaliteiten zijn dan noem je na wat nadenken een paar kwaliteiten. Maar helemaal overtuigend zal het waarschijnlijk niet klinken. We leren niet om te vertellen waar we goed in zijn. Wat jammer is, want door je kwaliteiten te benoemen groeit je zelfvertrouwen en lukt het beter om te doen wat je graag wilt.

Is het dan een mooie uitdaging voor 2019 om voor je kwaliteiten uit te komen?
De eerste stap is om bewust te worden van je kwaliteiten. En dat kan heel eenvoudig. Pak je agenda en kijk eens terug op de afgelopen maand. Schrijf op wat je heel leuk vond om te doen. Het maakt niet uit waar en wanneer. Als je er maar plezier in had. Het kan dus een complex probleem oplossen zijn, een gesprek met een vriend hebben of fotograferen in de natuur. Vervolgens schrijf je op hoe je dat gedaan hebt. En dan komen jouw kwaliteiten en persoonlijke kenmerken tevoorschijn. Je kan dan een top 5 van kwaliteiten maken, die jou het meest typeren.

Ik begrijp dat je graag bevestiging wilt hebben of het inderdaad klopt. Kies dan 6 personen uit je werk- of privé omgeving, waarvan je weet dat ze een eerlijk antwoord geven. Vraag aan hen of ze de door jouw gekozen 5 kwaliteiten herkennen. Ga er niet over in discussie, maar vraag wel naar concrete voorbeelden. Ik weet zeker dat ze jouw kwaliteiten zullen bevestigen, want die zijn echt van jou. Het verrassende is dat je door de gesprekken aan te gaan, je al voor jouw kwaliteiten bent uitgekomen! Geeft het niet een lekker gevoel dat je meer inzicht in jezelf hebt gekregen en het ook nog durft te vertellen aan anderen? Zeg de komende weken je kwaliteiten hardop voor de spiegel. Het wordt daardoor steeds makkelijker om je kwaliteiten toe te passen.

Succes!

Mocht je nog vragen hebben of juist met mij in gesprek wil gaan over je kwaliteiten. Mail naar info@karindebeercoaching.nl of bel 06 – 218 42 666.