28 april 2020

Durven te verlangen voedt je kracht

Door de coronatijd ontdek ik weer dat ik zonder na te denken in negatieve patronen stap, zoals mezelf opjagen. Daar hoef ik geen moeite voor te doen. Helaas haalt het me wel uit mijn kracht. Dit is geen fijn gevoel. Doordat ik dit weer in de gaten kreeg, weet ik dat ik kan kiezen waar ik mijn aandacht op richt. Richt ik mijn aandacht op deze minder kant van mezelf of juist op mijn krachtige kant. Vervolgens denk ik na wat me hierin kan helpen. Ik voed mijn krachtige kant als ik weet wat ik verlang. Verlangen is open staan voor wat ik wil zonder dat het daadwerkelijk uit hoeft te komen. Het kan groot of klein zijn, concreet of abstract. Het geeft me energie als ik weet wat mijn verlangens zijn.

Om je kracht te voeden is de OEFENING ‘ WAT VERLANG IK VANDAAG’ helpend. De oefening duurt 5-10 minuten en doe je in de ochtend bij het opstaan.

De oefening gaat als volgt en kan liggend op je bed of zittend in een stoel:

  • Volg hoe je ademhaling gaat en adem rustig door je buik.
  • Vervolgens ga je stap voor stap na hoe het met je is. Hoe is het gesteld met je lichaam en hoe voel je je mentaal. Neem waar wat aandacht vraagt.
  • Adem dan een paar keer goed door en wens je jezelf goedemorgen en zeg van binnen je eigen naam. Doe dit een paar keer en stel jezelf dan de volgende vraag: Wat heb ik vandaag nodig? Laat dit vanzelf naar boven komen. Het kan een kwaliteit (troost) zijn of iets concreets (warme douche). Zie de dag voor je en neem je voor om hierna te luisteren.
  • Adem nog een paar goed door en kom dan weer rustig bij.
  • Kijk op het eind van de dag terug of je verlangen is uitgekomen en hoe. En wat je hierin is opgevallen.

Ik ervaar hoe de oefening mij stimuleert. Ik zoek nieuwe bakrecepten uit en heb inmiddels een ricottataart gebakken. En ik neem me voor om de 7 stappen van zingeving kwaliteiten verder te gaan doorlopen, waar ik nu als van nature mee ben gestart. In een vorig artikel heb ik al geschreven over de kwaliteit ‘aanvaarden’ en dit artikel gaat over ‘verlangen’. De volgende kwaliteiten zijn ‘hoop’, ‘vertrouwen’, ‘loslaten’, ‘liefde’ en ‘de wil’. Welke inzichten zullen gaan volgen? Een mooie kans om verder te ontwikkelen als mens en als coach.

Ben jij nieuwsgierig naar wat het voor jou kan betekenen? Graag hoor ik jouw ervaringen of als je ondersteuning wil, stel dan graag je vragen.