8 november 2018

Gedeelde smart, is halve smart

De dagen worden steeds korter en het is langer donker. De wintertijd staat erom bekend dat je dan meer last kunt krijgen van sombere gevoelens. Is het leven wel zo leuk? Of je baan, je partner, je huis? Het liefst wil je dat deze gevoelens er niet zijn. Het moet leuk en gezellig zijn, zeker nu ook de kerstdagen er aan komen. De neiging is om je alleen te richten op de leuke gevoelens van vrolijk, genieten en geluk. De negatieve gevoelens van spanning en vermoeidheid onderdruk je makkelijk. Ieder heeft daar zo’n eigen manier voor: een biertje drinken, gaan winkelen, lekker eten, met veel vrienden op stap, de agenda vol met afspraken. Heel menselijk, ook coaches doen dit. Een zekere zelfspot is wel op zijn plaats. Ik ga vooral snoepen.
Je laat liever de mooie buitenkant zien om niet als een zeur over te komen, de sfeer te bederven of dat de ander je minder leuk zou vinden. Ook kan je bang zijn dat je nog somberder wordt en nog ongelukkiger wordt als je toe geeft aan deze negatieve gevoelens. Heel begrijpelijk, maar het gekke is dat, door deze gevoelens te erkennen het juist lichter kan worden. En als je ze durft te delen met een ander zal je je verbazen dat de ander ook niet altijd even blij en vrolijk is en zulke gedachten heeft. Er is niets voor niets het spreekwoord: ‘ gedeelde smart is halve smart’. Er over te praten kan al enorme opluchting geven. En kan het zijn dat het niet zo vreemd is dat je die gevoelens hebt. Een tijdje worstelen met zaken die in je leven spelen is helemaal niet erg. Daardoor raak je niet verder van in de put. Door ermee bezig te zijn en door te delen met anderen ga je jezelf steeds beter leren kennen en ga je ontdekken wat goed voor jou is en wat je echt wilt en verlangt.
En zo zal je merken dat niet alleen de dagen weer lichter worden, maar dat het ook lichter wordt in jezelf! En dat je steeds meer je eigen leven kan gaan leiden.

Denk je nu daar wil ik verder over praten. Neem dan gerust contact op door te bellen
06 -218 42 666 of te mailen info@karindebeercoaching.nl