19 december 2016

Groeien in het nieuwe jaar

Het einde van 2016 is weer in zicht. Ben je al bezig met het maken van goede voornemens? Uit ervaring weet ik dat het vruchtbaarder is om in een terugblik op het oude jaar te ontdekken wat 2016 je gebracht heeft en jezelf een leervraag te geven voor het nieuwe jaar. Een leervraag helpt je om te groeien en opent nieuwe perspectieven.

Ik gun je van harte dat je in 2017 verder kan groeien in wie je bent en wat je wilt.

De volgende 2 oefeningen helpen jou hierbij.

Terugblik en opbrengst 2016

Neem niet langer dan 1 uur tot 1,5 uur de tijd. Bij voorkeur op 31 december. Installeer jezelf in een stoel, zet een zacht muziekje op en steek eventueel een kaarsje aan. Kortom breng jezelf in de stemming om terug te blikken op het afgelopen jaar. Houd een agenda bij de hand want je zult verbaasd zijn wat er afgelopen jaar allemaal is gebeurd. Vervolgens ga je terug na het moment dat het jaar 2016 startte. En loop je de maand januari door wat er aan gebeurtenissen geweest zijn. Je zult niet meer alles exact herinneren en dat hoeft ook niet. Probeer per week een paar gebeurtenissen terug te halen, die op jou indruk hebben gemaakt. Leuk of niet leuk maakt niet uit. Blijf niet in de gebeurtenis hangen, maar kijk wat je er uit hebt kunnen leren. Stel vast of je enthousiast, geïrriteerd of juist teleurgesteld was. En ga door naar de volgende gebeurtenis.

Loop zo door de maand heen en bedenk hoe het is het geweest zonder daar iets aan te willen veranderen. Op deze wijze doorloop je al de maanden tot je bij het huidige moment bent gekomen. Kijk dan hoe je het hele jaar kan omvatten in één zin. Wat is voor jou de kern van het jaar 2016? Welke kennis of inzicht heb je nu in jezelf of in jouw situatie op het werk of thuis? Ook al lijkt de opbrengst negatief. Dit kan je omdraaien en weet je wat voor jou belangrijk is.

Besef dat je dit nu echt weet en niet meer kwijt raakt. En neem vervolgens afscheid van het jaar 2016.

Groeien in 2017 met een leervraag

Werken met de leervraag is een bijzonder vorm van vragen stellen. Je geeft jezelf een vraag over een onderwerp waarvan je in je hart voelt dat je er nu in je leven en werk aan toe bent. Je gunt jezelf iets. Deze leervraag reist gedurende het hele jaar met je mee. Op het einde van het jaar heeft er een verandering plaats gevonden en is je zelfkennis vernieuwd. Je weet alleen nog niet wat en dat maakt het spannend.

Om je eigen leervraag vast te stellen, ga je als volgt te werk:
Maak in week 1 een wandeling van 30 minuten of ga op een bankje zitten ergens in de natuur of een voor jou goede omgeving. Stel jezelf de vraag: ‘Wat heb ik nu te leren?’ en wees stil. Kijk om je heen en laat de omgeving zijn werk doen. De vraag zal vanzelf in je opborrelen. Misschien wel in de laatste minuut. Als je al eerder je leervraag weet, zit of wandel toch de volledige 30 minuten uit. Noteer je leervraag op een voor jou opvallende plaats.

Gedurende het jaar 2017:
Zorg dat je gedurende het jaar regelmatig aan je leervraag wordt herinnerd. Je kunt per 2 maanden aantekeningen maken van gebeurtenissen die een relatie hebben met je leervraag. Dwing jezelf niet tot een bepaald antwoord, blijf nieuwsgierig. Wees gerust, er is altijd een opbrengst. Noteer 31 december in je agenda, want dan ga je het antwoord op je leervraag oogsten!

Bij het stellen van de leervraag let je nog op het volgende:

  • De leervraag komt van binnenuit, opent en heeft geen vooropgezet doel;
  • De vraag begint met ik wil leren…. En geen hoe of waarom vraag;
  • Is positief gesteld en los van verwachtingen en normen ( ‘meer’ of ‘beter’)
  • Is eenduidig, het gaat om 1 ding.

Heb je vragen over de oefeningen, wil je meer informatie of wil je je leervraag checken mail dan naar info@karindebeercoaching.nl

Ik wens je mooie, gezellige en sprankelde feestdagen toe. Tot in het nieuwe jaar!