12 juni 2018

Heb je vragen lief

De zomertijd is aangebroken en vanzelf kom je in een wat langzamer stand te staan. De touwtjes mogen wat vieren op de zomeravonden en tijdens de vakantie. Op het strand of in je tuin, terwijl je lekker aan luieren bent, begin je te mijmeren en komen er vragen naar boven. Het kunnen eenvoudige vragen zijn waar je snel een antwoord op weet. Maar er zijn ook vragen, die je niet gelijk kan beantwoorden, omdat die dieper gaan. Zoals:

  • Hoe wil ik verder in mijn werk?
  • Wat geeft mij zin of betekenis?
  • Wil ik nog wel deze vriendschap of relatie?
  • Hoe krijg ik weer meer energie en plezier?
  • Hoe ga ik om met ouder worden?
  • Wat voor pijn en verdriet ervaar ik nu?
  • Wat wil ik nu echt in mijn leven?

Ik noem dit trage vragen waar antwoorden traag op komen. Het zijn vragen, die je niet snel door logisch redeneren kan op lossen, maar die tijd en geduld nodig hebben. De neiging is om deze vragen weer snel weg te stoppen, omdat je het antwoord niet direct weet. Of doordat je schrikt dat je een dergelijke vraag hebt. De kunst is om te durven te erkennen dat die vraag bij jou van binnen leeft. De vraag te verdragen, ook al voelt het ongemakkelijk en vervelend aan. Je vraag lief te hebben, waardoor er ruimte ontstaat voor antwoorden. Stil te staan bij het niet-weten en al je vaste ideeën en vormen hoe het zou moeten zijn, los te laten. Niet te gaan piekeren, maar open staan en te wachten………en wellicht komt zonder dat je het bewust merkt een antwoord op je vraag. Een ingeving, die jou verder kunt helpen. Een antwoord dat je eerder niet voor mogelijk hebt gehouden, maar waarvan je binnen weet: ja dit klopt. Het hoeft niet meteen de totale oplossing te zijn. Het kan iets zijn dat je richting geeft naar het antwoord. Luister daarna en volg je ingeving.

Mocht je je vraag met mij willen delen, bespreken of verder verduidelijken. Bel naar
06 – 218 42 666 of mail naar info@karindebeercoaching.nl

Vind het leuk om mijn actuele berichten te ontvangen, meld je aan via het contactformulier