25 januari 2018

Is jouw valkuil wel zo negatief als je denkt?

Ken je mij? Wie ben ik dan? Ken je mij beter dan ik? Dit zingt Trijntje Oosterhuis. Het is een wat raadselachtige tekst geschreven door haar vader Huub Oosterhuis. Herken je dat van jezelf? Dat je jezelf niet helemaal begrijpt of denkt dat je niet goed genoeg bent? Dit kan komen doordat je anders wilt zijn dan wie je in werkelijkheid bent. Je wijst af waar je goed in bent en vindt juist dat het een valkuil van je is.

Zo ontmoette ik José. Ze werkt als account manager van een complex product. Ze keurt zichzelf af omdat ze vindt dat ze teveel met alle winden mee waait en dat ze geen eigen mening heeft. Daarom wil ze coaching om te leren om haar eigen mening direct te kunnen geven, want dan tel je echt mee en maak je meer kans om door te groeien. Tot haar verbazing ontdekt ze dat haar kracht ligt in wat ze juist afkeurt. Door het positief om te draaien ziet ze in dat ze zich kan inleven in de problemen van haar klanten, het probleem vanuit verschillende perspectieven benadert en daarmee afgewogen oplossingen biedt. Ze geeft een duidelijk en helder advies. Dit past uitstekend bij haar functie. En ze is juist daardoor succesvol. Bijzonder hé?

De neiging is er om jezelf met collega’s te vergelijken en te vinden dat de ander het beter kan. Je dicht de ander kwaliteiten toe, die jezelf niet hebt en vindt dat je dat toch moet kunnen. Collega’s lijken zelfverzekerder, actiever, communicatief vaardiger en ga zo maar door. Je vergeet daardoor wat je eigen kracht is. Mogelijk ligt dit op een heel ander vlak, dat heel bruikbaar en nuttig is.

Tijd dus om wat jij in jezelf afwijst onder de loep te nemen. Is dat wel zo negatief? Kan je het omdraaien en ontdek je de positieve kant ervan? Als je er zelf niet uitkomt kan je aantal vertrouwde bekenden vragen wat ze in jouw waarderen. Legt dit naast wat jij afwijst en onderzoek het verband daar tussen. Ik weet zeker dat je een uniek talent hebt waar je goed in bent. Je bent een waardevol mens.

Wil je meer weten? Je kunt vrijblijvend contact met me opnemen.