28 november 2019

Je natuurlijk talent geeft richting aan je loopbaan

Door een terugblik op het afgelopen jaar viel me weer op hoe krachtig het is om je natuurlijk talent te kennen als je je loopbaan onder de loep neemt. De kern van de loopbaanvraag waar medewerkers mee komen zijn: Hoe kan ik zinvol blijven werken en plezier in mijn werk blijven houden? Heb ik iets aan te passen in mijn huidige werk of werkomstandigheden of moet ik van baan veranderen?

Wat is natuurlijk talent?

Iedereen weet wel een paar kwaliteiten te noemen van zichzelf, maar meestal zijn die vrij algemeen en geven niet kernachtig aan wie jij bent en waar je onderscheidend in bent. Het natuurlijk talent is je eigenheid. Het laat zien wat jij te bieden hebt en wat je niet kan laten om te doen. Je merkt een tekortkoming en je handen gaan jeuken om er iets aan te doen. Het gaat niet over wat je doet, maar hoe je het doet en wat een ander er aan heeft. Voorbeelden van talenten zijn: waarnemer, gedegen aanjager en ontzorger. Je talent is de verzameling van je kwaliteiten en vaardigheden.

Herken en erken je natuurlijk talent

Je natuurlijk talent kan voor jezelf zo vanzelfsprekend zijn dat je het niet meer herkent als jouw talent. Het idee is dat je voor de uitvoering van je talent erg je best moet doen en dat het je energie kost. En dat is juist niet zo, omdat heel eigen van jou is! Mensen zijn daarom verbaasd als ze ontdekken wat hun talent is. Zodra jij je talent kent, zul je merken in hoeveel aspecten van je werk en leven je je talent toepast. Het geeft je een enorme boost en energie.

Natuurlijk talent geeft richting

Door het kennen van je natuurlijk talent kan je beter je richting bepalen in welk werk en welke werkomgeving je het beste tot je recht kan komen. Op welke plek jij van betekenis bent en toegevoegde waarde hebt. Keuze maken voor het vervolg van je loopbaan wordt daardoor eenvoudiger. De keuzes kan liggen tussen ik zit toch prima op mijn plek met een aanpassing tot het maken van een switch in je loopbaan. Je houdt beweging in je loopbaan om je nuttig te voelen en plezier te houden in het werk wat je doet.