3 april 2017

Je schaduwkant in het lentezonnetje!

Het is elk jaar weer vertederend om te zien dat jonge eendjes uit het water klimmen en stapjes zetten in mijn tuin met moeder eend er waggelend achteraan. Ze houdt de jonge eendjes goed in de gaten en is volop aan het zorgen. De moederliefde spat er van af. Ze wil dat ze voldoende groeien en daarvoor genoeg eten. De keerzijde is dat de jonge eendjes al snel leren om te bedelen om brood. Om te overleven leren ze dit patroon aan om afhankelijk te zijn van voedsel dat ze ontvangen. De eendjes worden dan steeds brutaler en daardoor zijn ze minder leuk. Het overlevingspatroon gaat zich tegen hen keren en ze zullen toch zichzelf moeten gaan redden. En zo gaat dat in ons leven ook. We hebben patronen, die vroeger nuttig waren maar waar je nu last van kan hebben. Bijvoorbeeld als kind wist je als je lachte, dat je moeder je aardig vond. Dat gaf een prettig gevoel en je paste je gedrag op haar aan. Nu wil je door je collega’s aardig gevonden worden en durf je niet te zeggen, dat je teveel werk hebt en dat je die extra taak er echt niet bij kan hebben. Door de steeds groter wordende stress ga je beseffen dat je voor jezelf moet gaan staan, wat erg ongemakkelijk aan voelt. Troost je, iedereen heeft zulke patronen. Het is onze schaduwkant waar we liever niet naar kijken, maar dat er wel is. Tijd om deze kant een keer in het warme lentezonnetje te zetten. Dan kan het patroon wat liever en zachter worden!

Hoe pak je dit aan?

  • Glimlach om je patroon. Pak een vel papier en schrijf al jou vervelende patronen of overtuigingen ongecensureerd op. Als je er bij stil staat komen ze echt wel naar boven. Het vraagt moed om te erkennen dat ze er zijn. Als je ze allemaal hebt opgeschreven, loop je je lijst nog eens goed na en pik dan het patroon of overtuiging uit waar je nu het meest last van hebt. Schrijf die op mooi kaartje en hang deze op een zichtbare plek. Telkens als je dit patroon tegen komt in je dagelijkse werkzaamheden glimlach je even. Verder hoef je niets te doen. Door het telkens weer te zien, verliest het zijn kracht en zal smelten door jouw aandacht.
  • Neem een doel voor ogen. Ga voor jezelf na wat jij graag zou willen bereiken. Formuleer een concreet doel en geef daarbij een datum aan wanneer het bereikt is. Het doel is voor jou wel realiseerbaar en hoeft niet groot te zijn. Door dit doel voor ogen te houden kan je daarmee je patroon geruststellen. Je neemt het patroon als ware mee op je pad. Ontkennen heeft geen zin, want het patroon is er, maar laat je verlangen om het doel te bereiken prevaleren.
  • Klagen en weer doorgaan. Au zeggen, tegen wat je dwars zit. Als je merkt dat je vast zit in je patroon of overtuiging en daar boos of verdrietig over bent of andere negatieve emoties ervaart. Ga dan naar een vaste plek waar niemand je kan horen. En klaag dan net zo lang als nodig is. Het klagen kan door diep zuchten, kreunen of elk ander toepasselijk geluid voor jou. Vervolgens ga je weer door met waar je mee bezig was. Dus er verder niet over nadenken of psychologiseren.