6 februari 2017

Je talent groeit!

Als ik nu in een winterbos wandel dan ziet het er kaal uit. Er lijkt zo weinig leven te zijn. Totdat ik bedenk dat het bos zich aan het voorbereiden is op de lente. Je ziet al hele kleine knopjes aan de bomen en struiken zitten en diep in de grond zitten wachten zaadjes om te ontluiken. Een zaadje, dat de volledige potentie van een plant in zich draagt. En onder gunstige condities komt die plant er inderdaad uit. We hebben allemaal dit wonder gezien toen je als kind een boon in de grond stopte en kon volgen hoe die tot leven kwam. Wat was je blij en trots als dit gebeurde! Het zaadje is een mooie metafoor voor jouw eigenheid oftewel je talent. Die heeft ook de drang om te groeien en te bloeien. Het talent wil tot uiting komen in wat jij doet. Het behoeft ook aandacht en voeding om zichtbaar te worden en zich te kunnen ontwikkelen.

Wat kan je doen om je talent te laten groeien?

Het zoeken naar een antwoord op deze vraag is de kern van mijn coaching. Je talent kennen en de plek vinden waar je je talent kan inzetten. Dat geeft plezier, vertrouwen en energie.
Je eigen kracht leven!

Ik geef je een paar tips:

  • Geef je talent een naam. Ga na waar jij de afgelopen paar weken warm voor liep; wanneer was je in je element. Als je dit beeld voor je hebt wat komt er dan spontaan in je op als je zelf de vraag stelt: wat is mijn talent? Vertrouw daar op.
  • Geef jezelf elke dag minstens 1 compliment. Leg de aandacht op wat je goed hebt gedaan en niet op wat minder goed ging.
  • Onderzoek in je werk waar jij jouw talent kan toepassen. Bedenk een activiteit die past bij jouw talent. Ga die activiteit uitvoeren! Dit kan trouwens ook buiten het werk.