9 maart 2021

Wat maakt je hoogsensitieve medewerker waardevol?

Een leuke vraag voor jou als leidinggevende om eens bij stil te staan.

Wat maakt je hoogsensitieve medewerker waardevol voor jou?
Is het door zijn analytisch vermogen? Een hoogsensitieve medewerker zal eerst een probleem goed doorgronden en onderzoeken waar het in de kern om gaat. Daar neemt hij de tijd voor. Hij zal de informatie eerst diepgaand verwerken, naar verbanden zoeken, afwegingen maken voordat hij met een gedegen advies komt of een weloverwogen beslissing neemt.
Of is de medewerker waardevol omdat hij je verrast met creatieve oplossingen? Een hooggevoelige medewerker heeft vaak een grote verbeeldingskracht. Hij kan daardoor verschillende scenario’s bedenken en deze verder uitwerken.
Waardeer je mogelijk zijn verantwoordelijkheidsgevoel? Zijn inzet is meestal groot. Hij wil kwalitatief goed werk op tijd af hebben.
Of is juist zijn sterke punt dat hij zich goed in de klant kan verplaatsen? Hij legt makkelijk contact met de klant, weet goed te luisteren en let daarbij op subtiele aanwijzingen. De klant voelt zich daardoor begrepen en zal geneigd zijn om te kopen.
Misschien vind je het fijn dat hij oog heeft voor het team en collega’s waar hij mee samenwerkt? Hij heeft een luisterend oor voor zowel werkproblemen als privéproblemen. Is bereid om werk over te nemen bij drukte. Tevens voelt hij de sfeer binnen het team aan en probeert daarin te sturen zodat ieder zich daar goed in voelt.
Of waardeer je juist zijn betrouwbaarheid? Het is een medewerker waar je op kan bouwen. Hij is eerlijk en oprecht. En zijn intentie is om het goede te willen doen.

Wat is je reactie?

Dit zijn een aantal kwaliteiten die een hooggevoelige medewerker kenmerkt. Iedere medewerker is uniek en bij de ene medewerker zal een kwaliteit sterker aanwezig zijn dan bij de ander. Het kan een vrouw of een man zijn. Weet je voor jezelf nu het antwoord?
Laat je waardering graag af en toe op een subtiele manier blijken. Daar wordt een hoogsensitieve medewerker weer erg blij van! En let er op dat hij zijn maat leert kennen. Helaas kan hij ook de neiging hebben om teveel werk te willen doen. Is de balans goed dan kan dat leiden tot een jarenlange vruchtbare samenwerking, want hij is loyaal en zal niet gauw vertrekken.