8 oktober 2019

Levenszin; de moeite waard

Mensen gaan glimmen als ze horen dat er naast loopbaan ook levenszin in mijn ondertitel staat. Omdat ieder onbewust weet dat zinvol bezig kunnen zijn net zo belangrijk is als voldoende inkomsten hebben. Het lijkt steeds normaler te worden om over zingeving te praten en het groeit in de belangstelling.

Werk is een belangrijke vorm om je leven zin te geven. Iets waar je je bed voor uit wilt komen en je de dag mee wilt beginnen. Maar werk is niet het enige wat je levenszin kan geven. Er zijn eigenlijk ontelbaar andere manieren om je leven zin te geven en ieder vult dat op zijn eigen manier in. Ik noem een paar voorbeelden: het opvoeden van je kinderen, zorgen voor dierbaren in je omgeving, uitvoeren van een hobby, sport beoefenen, actief zijn in een vereniging.

Levenszin merk je doordat je lekker in je vel zit en je weerbaar voelt op de leuke én minder leuke gebeurtenissen die je in je leven en werk tegenkomt. Je ogen gaan ervan twinkelen en je kunt het niet laten om er mee aan de slag te gaan. Het geeft een gevoel van bevrediging.

Levenszin kan je door allerlei omstandigheden ontglippen. Je merkt dat er langzaam maar zeker steeds meer onvrede in je leven komt. Je het gevoel hebt dat je niet meer weet waarom je iets doet. Je vraagt je af wat je met je leven of werk wilt. Levenszin kan je ook verliezen door een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding, ontslag, overlijden van een dierbare, de overgang of pensionering. Het zijn die momenten dat je behoefte hebt aan een luisterend oor en je erkenning krijgt waar je mee zit. Iemand die je leert om stil te staan bij jezelf en je een nieuw perspectief kan laten inzien. Hoe lastig deze periode ook voor jou kan zijn, je leert jezelf beter kennen en ontdekt wat voor jou belangrijk is. Je gaat merken waarom voor jou het leven de moeite waard is!

Steeds meer mensen wil weten hoe voor hun zingeving eruit ziet. Ik heb daarom een verdieping gemaakt in mijn aanbod. Op mijn website staat nu apart programma Levenszin. Ik ontvang je graag voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om samen op een rijtje te zetten wat je bezig houdt. Eén gesprek kan al voldoende zijn om je leven en werk met levenszin te vervolgen.