1 mei 2017

licht op zingeving van elke dag

Zo tussen Pasen en Pinksteren raakt het woord zingeving mij. Als ik het woord hoor dan heb ik de neiging om het van me af te duwen, omdat het iets heiligs en hoogs lijkt. Iets dat bij de kerk en traditioneel geloof hoort. Maar juist door erbij stil te staan, bedacht ik dat zingeving juist heel dagelijks is. Het is het zoeken naar wat je nu belangrijk vindt; wat jou elke dag weer zin geeft om op te staan en aan de dag te beginnen. Zin kan je vinden in je werk en merk je doordat je er plezier aan beleeft. Zin zit ook in het zorgen voor je kinderen, je ouder wordende ouders of je huisdieren. Zin zit ook in hele kleine dingen zoals zin in een ijsje. Kortom het gaat erom wat er nu speelt in je leven, zowel in werk, privé als innerlijk in jezelf. En dat kan soms best lastig zijn, want het loopt niet altijd zoals je zou willen en dat kan je laten twijfelen aan jouw betekenis. En dat twijfelen hoort ook weer bij zingeving. Dat vraagt tijd om na te denken om je te verdiepen in je leven en hoe je er zelf vorm aan kan en wil geven. Er is niet altijd meteen een antwoord. Het vraagt geduld en compassie naar jezelf.

Hoe verdiepen?

Een boek lezen, een film kijken of een wandeling maken kan je helpen om jou zin te vinden doordat je geraakt wordt door het verhaal of een ingeving krijgt die je inzicht geeft in jouw leven. Zelf blijf ik gefascineerd door de 7 stappen naar zingeving van de Latifa, een oud meditatiegebed. Je zult ze herkennen, want iedereen komt deze stappen tegen in zijn leven.

Aanvaarden: de gegeven situatie zonder oordeel kunnen zien zoals deze is. Vaak wil je dat het leven anders is dan het is. Door te aanvaarden ontstaat er ruimte voor het starten van verandering.

Verlangen: staat voor alles wat je wenst, maar nog niet hebt bereikt. Het is de kracht, die jouw in beweging zet. Je mag je verlangens koesteren ook al kunnen ze niet in vervulling gaan.

Hoop: doet je beseffen dat je niet alles zelf in de hand hebt en dat je afhankelijk bent van omstandigheden of anderen, terwijl je graag de controle wilt houden in je leven.

Vertrouwen: durven te handelen vanuit de persoon die jij bent. Trouw te zijn aan je jezelf en niet aan de verwachtingen van anderen te hoeven voldoen.

Loslaten: doorbreek de neiging om vast te houden aan het bekende, wanneer het jou niet meer helpt. Je kunt ermee worstelen en in een flits het besluit nemen om los te laten. Het bevrijdt je en biedt ruimte voor vernieuwing.

Liefde: de behoefte dat je gezien en gewaardeerd wilt worden ongeacht wie je bent en wat je doet. Liefde is ook doen; met hart en ziel werken. De klant of patiënt of andere afnemer voor wie je werkt centraal stellen.

Willen: Hier komen alle voorgaande stappen samen. En dan kan je het besluit nemen: Ja, dat wil ik nu echt vanuit mijn hart. Niet omdat het moet, met je verstand of opgelegd. Je voelt van binnenuit dat je deze stap wilt gaan maken. Je gaat het ook echt doen.

Aan welke stap van zingeving uit de Latifa zou jij aandacht willen geven? Waar zit bij jou met name de herkenning of ervaar je stagnatie? Geef die stap een periode aandacht; onderzoek en ervaar het. Je zult zien dat je informatie krijgt in het dagelijks leven en dit kan op de gekste momenten zijn.

Wil je meer weten over alledaagse zingeving of de Latifa? We kunnen samen het Latifa meditatie doorlopen en ik kan je verdere toelichting geven. Of wil je een gesprek over wat jou bezig houdt? Neem dan contact met me op. Dit kan door te bellen 06 – 21 84 26 66 of mailen info@karindebeercoaching.nl
Je kunt ook het contactformulier invullen.