31 mei 2017

Niet-weten is okay

Je weet dat er een kleine of grote verandering aan komt in werk of in je leven. Hoe het nu is kan niet meer blijven bestaan of werkt niet meer en je weet nog niet hoe het nieuwe zijn vorm gaat krijgen. De toekomst is nog in vaagheid gehuld. De neiging om dan tot actie over te gaan is groot. Echter de acties die je onderneemt werken niet. Of je weet niet welke actie je kan ondernemen. Je bent even de weg kwijt. Een onrustige en onzekere tijd breekt aan. De kans is aanwezig dat je daardoor in de wanhoop schiet, stress ervaart of je eenzaam voelt. Je denkt: dit is niet goed. Wat nu? Het simpele antwoord is om stil te worden. Een periode van niet-weten is aangebroken en de goede boodschap is dat is helemaal niet erg. Het voelt voor ons in actief levende maatschappij onnatuurlijk aan. Ons leven is ingericht om direct een oplossing klaar te hebben. In deze periode zijn twijfel en onzekerheid juist de goede eigenschappen. Toestaan van de emoties die er zijn. Dit kunnen emoties van pijn en verdriet zijn om wat niet meer is en angst voor wat de toekomst zal gaan brengen. Door juist hieraan toe te geven kan er ruimte te ontstaan voor inspiratie. Het is voor ieder verschillend hoe lang deze periode duurt. Soms is het maar 1 dag, maar het kan ook een aantal maanden zijn. En opeens weet je het; je wordt warm van binnen en je merkt dit is goed. Je komt dan als vanzelf weer in de actie stand.

Uitdagingen om in niet-weten te oefenen

Het niet-weten verdwijnt steeds meer in ons dagelijks leven door bijvoorbeeld het gebruik van sociale media. Het is gericht op makkelijk, veilig en geen risico. Een uitdaging is om juist hiermee te spelen. Je kunt zelf de periodes van niet-weten creëren en wie weet wat voor leuke ideeën er dan ontstaan! Als er dan periodes aanbreken van echt niet-weten worden deze daardoor minder eng.

Hieronder geef ik je 3 tips.

  • Ga wandelen in onbekend terrein zonder hulpmiddelen als kaart en mobiel. Nog interessanter om in een donker bos te wandelen zonder lantaarn natuurlijk. Je zult versteld staan hoe je je weg toch kan vinden. Je wordt geprikkeld om al je zintuigen te gebruiken.
  • Zet je route navigator uit en ga eens op je gevoel weer autorijden naar een bestemming waar je nog niet eerder bent geweest. Neem het risico om een aantal kilometers om te rijden. Laat je verrassen welke inzichten je dit brengt.
  • Verveel je! Een keer niet weten wat je zal doen, is helemaal niet erg. Doe eens niets in loze momenten en pak niet gelijk je mobiel. Als een afspraak uitvalt, wachten op de trein, in de file of elk ander loos moment zet alle geluid uit en wees stil en doe niets. Het geeft het onverwachte de kans om zich aan te dienen.