8 april 2020

Oefenen in aanvaarden geeft rust en ruimte

Dat heb ik afgelopen weken ervaren. Ik merkte dat de coronacrisis veel impact had op mezelf en de mensen om me heen. Ik voelde me in de war, verdrietig en had weinig energie. Mijn neiging was om deze gevoelens te ontkennen en mezelf af te keuren. Maar juist doordat ik erbij stil stond en erkende dat ik deze gevoelens had, kon er rust en ruimte ontstaan. Zo kon ik ontdekken wat ik gegeven de situatie wel kan doen. Ik kom langzaam weer in beweging en dat is fijn. Daarom wil ik graag een OEFENING IN AANVAARDEN MET JULLIE DELEN, zodat jullie meer ruimte kunnen gaan ervaren en daarmee invloed hebben op je eigen situatie.

Voor de oefening heb je 2 uur nodig. Ideaal is om de oefening wandelend te doen in de natuur, maar het kan ook op een rustige, prettige plek in huis waar je niet gestoord kan worden.

Je gaat 3 vragen beantwoorden. Neem voor elke vraag 30 minuten. Ga pas naar de volgende vraag als de tijd echt om is. Schrijf na de 30 minuten per vraag op wat je te binnen schiet en doe dat zo uitgebreid mogelijk.

Vraag 1: Wat doe IK in de situatie waar ik nu in zit? Breng de hele situatie zo feitelijk mogelijk voor jezelf in kaart. Welke gedachten en gevoelens heb jij erbij?

Vraag 2: Wat vind ik hierbij echt moeilijk?

Vraag 3: Wat heb ik hierin te aanvaarden?

Je rondt de oefening af door de volgende zin af te maken: ‘Ik aanvaard dat….’

Zet deze zin op een mooie kaart en zet de kaart op een voor jou zichtbare plek. Zeg 1 week deze zin elke dag bij het opstaan voor jezelf hardop. Ervaar welk effect het voor jou heeft.

Het kan best zijn dat je veel weerstand voelt en dat je helemaal niet wil of kan aanvaarden. Dan is dat wat er nu is en mag je dat laten zijn zonder dit voor jezelf af te wijzen en dus dit aanvaarden. Er is geen goed of fout. Erken voor jezelf wat er nu is.

Als je wilt kan je de opbrengst van de oefening met mij delen. En ook als je vragen hebt kan je me mailen of bellen.