15 juli 2020

Vertrouwen is jezelf bevestigen

Een uitdagende titel, kan ik me zo voorstellen in deze onzekere tijden waarin je je mogelijk niet zo zeker voelt en daarom wat meer vertrouwen wilt ervaren. Als je je onzeker voelt heb je de neiging om vooral gedachten te hebben over wat je niet kunt of wat je niet wilt. Je keurt jezelf als ware af. Je hebt dit mogelijk niet eens in de gaten. Ga maar eens na wat je afgelopen uur over jouw situatie hebt gedacht. Als dit positief was dan versterkt dat je vertrouwen doordat je jezelf bevestigt. Waren je gedachten vooral negatief dan ben je jezelf steeds meer aan het ontkrachten. En dat is zonde want je bent een waardevol mens

De hoogste tijd om aandacht te geven aan wat je wel kunt. Dat ligt vaak meer voor de hand dan jezelf denkt. Als je niet goed weet wat je kracht is ga dan na wat je de afgelopen week met plezier hebt gedaan. Dit hoeft niet alleen in een werk situatie te zijn. Het kan in elke omstandigheid zijn geweest. Wanneer was je helemaal in je element? Schrijf de kwaliteiten op die daarbij horen. Als je er zelf niet uitkomt vraag dan een paar vertrouwde mensen welke kwaliteiten zij in jouw zien. Pik dan er één kwaliteit uit, die jou het best beschrijft. Deze kwaliteit ga je de komende tijd voeden.

Het is net als bij een plant. Eerst zie je een klein kwetsbaar puntje uit de grond komen. Door voeding van licht en water groeit hij uit tot een stevig gewortelde plant met prachtige bloemen. Vol vertrouwen staat hij en zegt bij wijze van spreken: ‘Hier ben ik’. Zo kan ook jouw vertrouwen groeien door je uitgekozen kwaliteit te voeden. Dat kan op allerlei manieren. Ik geef een aantal voorbeelden:

  • Schrijf je kwaliteit op een mooie kaart en zet de kaart op een goede zichtbare plek neer. Kijk er elke dag even naar.
  • Herinner je kwaliteit elke ochtend bij het wakker worden.
  • Bedenk een activiteiten die past bij jouw kwaliteit en voer deze activiteiten daadwerkelijk uit.
  • Bedenk aan wie jij jouw kwaliteit zou willen geven. En doe dat vervolgens ook.
  • Schrijf een liedje of gedicht over jouw kwaliteit.
  • Maak een referentiebrief voor een toekomstig werkgever. Beschrijf hierin waarom jij zo uitblinkt in deze kwaliteit.

Bevestig, bevestig waar jij goed in bent. Telkens weer. Geef jezelf elke dag een compliment. Wortel in wie je bent en word je eigen mooie plant met bloemen!