13 september 2016

Waakzaam aandacht geven

En nu is helaas de zomertijd weer voorbij. Heb je lekker kunnen ontspannen of kwam je allerlei hobbels bij jezelf tegen? Had je je voorgenomen om het nu echt rustiger aan te doen? Je niet meer te laten leiden door de waan van de dag? En ja hoor je zit er toch weer midden in. Je vindt dat jij het werk moet doen en het is moeilijk om je niet te irriteren aan de ene bepaalde collega of verongelijkt te zijn over je leidinggevende, die weer van alles aan je vraagt. Je kunt verzuchten: ‘Waar deed ik het ook alweer allemaal om’? Mogelijk als je dit leest helpt je het al om even hierbij stil te staan. Jezelf af te vragen wat wil ik uit mezelf geven in dit werk? Niet vanuit de automatische piloot, maar waar wil ik aandacht aan geven vanuit mijn hart. Geeft dit weer een lekker gevoel? Het doet voor goed jezelf en voor jouw klant.

Oefening in aandacht geven

Juist in drukke tijden op het werk of thuis hebben we de neiging om aan onszelf voorbij te lopen. Niet meer goed voor jezelf te zorgen. Vlug een snelle hap te nemen, niet meer te sporten omdat we zo moe zijn. Je kent waarschijnlijk je eigen voorbeelden wel. Het paradoxale is, dat het juist dan nodig is om tijd te nemen om op te laden; aandacht te geven aan jezelf waar jij kan van genieten puur alleen voor jezelf. Energie weer opladen is nodig om weer te kunnen geven aan werk of thuis. Dan kan de balans in evenwicht blijven en put je jezelf niet teveel uit.

Ik daag je daarom uit om tijd voor jezelf te nemen. Ga na waar jij lekker van kan genieten en je niet gestoord wordt door een ander. Waar krijg je energie van? Je kunt met een kleine stap beginnen door elke dag 5 minuten voor jezelf te nemen of 1 keer per week een half uur. Dus neem lekker een bad, ga fietsen of wandelen, lees het boek, kijk de film. Het maakt niet uit wat het is, als jij er maar van geniet. En bovenal het hoeft geen prestatie te zijn. Succes!