20 september 2017

Wat helpt jou bij veranderingen?

Door de verandering van kleuren in de natuur verwonderde ik me over het aantal grote en kleine verandermomenten die in een leven kunnen voorkomen. Bij elke verandering is sprake van een verliesmoment en afscheid. Ook al heb je hier zelf voor gekozen. Ik geef een aantal herkenbare voorbeelden: afsluiten van een opleiding, baanverandering, verandering van werkplek of inhoud van je functie, overlijden van een dierbare, verhuizing, vermindering van je eigen gezondheid en of die van je ouders, samenwonen, scheiding, promotie. Het omgaan met verandering en verlies heet rouwen. Je zult dit zelf waarschijnlijk niet gauw zo noemen, omdat rouwen zo zwaar klinkt en je het mogelijk meteen associeert met verdriet. Maar rouwen is niet alleen verdrietig zijn. Hoe en op welke wijze je rouwt is persoonlijk en er zijn geen regels voor. Je kunt juist blij zijn of boos. Of willen praten of nadenken. Het maken van een afscheid tekst of verhuiskaartje is ook een vorm van rouw. Of je ervaart het eerder fysiek door hoofd- of spierpijn. Het is het zinvol om de verschillende vormen van rouw bij verandering te herkennen. Rouw helpt je de gevolgen van de verandering in je leven te integreren. Daarvoor is nodig dat je de verandering en verlies onder ogen ziet. Neem er tijd voor, die jij nodig hebt. Bij elke verandering is het mogelijk, dat je gaat inzien wat voor jou belangrijk en waardevol is in jouw leven. Je kunt steeds dichterbij komen bij wie jij bent en wat jij wilt.

Tips om te onderzoeken?

  • Kijk eens terug op een aantal veranderingsmomenten in je leven. Hoe ben je daarmee omgegaan? Wat hielp jou? Dit inzicht kun je gebruiken bij een volgende verandering.
  • Bedenk welke vertrouwde personen jij hebt in je omgeving bij je wie je onvoorwaardelijk terecht kan. Die zowel zorg en aandacht voor je hebben, maar je ook weer kunnen inspireren en uitdagen.
  • Of zijn het juist plekken, natuur of boeken, die jouw troost kunnen bieden en kunnen helpen? Ga dat eens voor jezelf na.


Wil je over dit onderwerp verder door praten, neem dan vrijblijvend contact met me op. Een éénmalig gesprek of wandeling kan al veel opheldering voor je geven. Je kunt mailen naar info@karindebeercoaching.nlof bellen 06 – 21 84 26 66.