25 maart 2016

Welk idee heb jij?

Mijn dag start ik graag met een boswandeling in het bos Oosterheide; vlak bij mijn kantoor. Het maakt niet uit wat voor weer het is, regen of zonneschijn. Het is telkens weer genieten en te zien dat de natuur geen enkele dag hetzelfde is. Het zijn soms subtiele veranderingen. Gewoonweg prachtig! En al lopende kan ik een ingeving krijgen. Het kan zijn over de begeleiding van een klant of wat ik die dag wil eten. Zo is ook mijn idee ontstaan voor dit bericht.

Hoop is een belangrijk onderdeel bij een coachingstraject. Met hoop kan je je openen voor het onbekende. Het gaat er om je controle los te laten, ruimte te maken zodat er mogelijk iets nieuws naar je toe kan komen. Het is ook eng en kwetsbaar. Het is een periode van niet weten, onzekerheid, wachten en dan kan er onverwachts iets naar je toekomen en je op weg helpen naar wat je wilde, die nieuwe baan of een betere samenwerking met je collega’s.

Hoop in de praktijk

Hoe kan je jezelf nu oefenen in het openen voor het onbekende? Het klinkt toch vaag en vluchtig. Heel vaak ben je niet bewust wat er naar je toekomt: een compliment, een vraag, tip of opmerking. Of je stelt je daar niet voor open. Bijvoorbeeld een uitnodiging voor de film, maar je denkt de film niet leuk te vinden. Een vraag om een nieuwe taak op je werk te doen, maar je denkt dat je het niet kan. Door er niet op in te gaan ontneem je jezelf de kans om nieuwe dingen te ontdekken of mensen te ontmoeten die van betekenis voor je zijn. Het kan je zomaar overkomen zonder het vooraf te bedenken of te plannen! Dus noteer eens een paar weken lang iedere avond welke uitnodigingen, vragen, tips je die dag ontvangen hebt.

Ik hoor graag je reactie of als je vragen hebt over de oefening. Mail me dus gerust naar info@karindebeercoaching.nl.